Фестивалът ще се състои от 16 до 22 септември в София.

Спектакълът "Gran Paniko Al Bazar" зрителите ще могат да гледат в истинска циркова шатра, разположена в новооткрития парк "Възраждане" (зад МОЛ София), съобщават от Столичния куклен театър (СКТ).

Театрални спектакли за деца и възрастни, улично шоу, клоунада, улични музиканти и други съпътстващи събития са в афиша на фестивала, по време на който СКТ ще празнува 70-ия си рожден ден.

По този повод в зала ДНК на НДК ще има изложба "70 години художници и кукли", която ще представи сценографи и художници, работили в СКТ от неговото създаване до наши дни.

По случай годишнината от трупата обещават още много изненади и незабравими емоции за малки и големи.

"Панаирът на куклите" е сред най-престижните европейски и световни форуми за уличен и куклен театър. Тази година участват трупи от Италия, Франция, Полша, Словения, Хърватия, Сърбия, Испания, Чехия, Белгия, Грузия, Израел и САЩ.

Спектакли ще има в СКТ, зала ДНК в НДК, Младежкия театър "Николай Бинев", Театър "Българска армия", зала 4 на НДК.

Актьори и музиканти, акробати на кокили и уникални светещи LED барабанисти са само част от уличните атракции, които зрителите ще видят по бул. "Витоша", в градинката на НДК, Южния парк, градинката "Кристал", парка "Заимов", Докторската градина, Градска градина и други пространства.

От България ще участват куклените театри от Варна, Видин, Сливен, Драматично-кукленият театър от Пазарджик, "Ателие 313", "ЖАР Театър", СКТ, Театър "Играчко Плачка".

"Панаирът на куклите" се организира от СКТ и Столичната община с подкрепата на Министерството на културата, АКТ-УНИМА - България, и Съюза на артистите.