Това каза говорителят на ЦИК  Александър Андреев пред "Фокус", като допълни, че все още не е ясен точният брой на районите, в които експериментално ще бъде приложено машинното броене.

С машини ще се броят бюлетините от президентските избори в няколко секции в 24-и или 25-и район в София, става ясно от решение на Централната избирателна комисия миналата седмица. То ще се проведе веднага след приключване на ръчното броене и попълване на протоколите с изборните резултати.

11 партии, 9 коалиции и 5 инициативни комитета са регистрирани към момента за участие в президентската надпревара. Започна и регистрацията на кандидатите.

"В ЦИК вече бяха подадени заявления за регистрация на кандидатски двойки от един инициативен комитет и три партии. Срокът за регистрация на кандидатските листи е до 4 октомври. Номинирането на кандидатпрезидентска двойка е в прерогативите и по волята на самата партия или коалиция. Те биха могли да решат и да не издигат такава двойка“, уточни Андреев.

Той добави, че ЦИК подробно ще разясни на гласоподавателите измененията в Изборния кодекс, засягащи провеждането на вота, и при необходимост ще се самосезира за нередности в изборния ден.

Който не иска, няма да получава бюлетина за референдума? >>>

АНКЕТА: Ще гласувате ли на референдума?