Трайният ефект от проекта е поставянето на филтри на сградите с твърдо битово гориво, защото газовете, отделяни в процеса на изгарянето, са основен източник на замърсяване.

Това съобщи пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова на международна конференция по металургия и материали (ICMM16), организирана от Химикотехнологичния и металургичен университет.

По думите на кмета пилотният проект за подмяна на отоплителните инсталации и саниране на жилищни сгради ще започне в един от крайните столични квартали, най-вероятно район "Кремиковци".  С него се цели да се докаже ефектът от него и да бъде разпространен.

В първата си част проектът предвижда проучване на източниците на замърсяване със средства от програма LIFE на Европейската комисия. Съфинансирането на общината ще бъде 40 на сто.

Вторият етап от проекта ще се финансира със средства от Оперативната програма “Околна среда”. По линия на програмата са предвидени 115 млн. лева за проекти за подобряване качеството на въздуха и един от тях е в София.

Дейностите по проекта ще са безвъзмездна финансова помощ за домакинствата.

По време на форума кметът припомни, че при повечето проекти на Столичната община се канят за участие водещи учени и преподаватели.

Програма на общината за качеството на въздуха е подготвена с помощта на преподаватели от Химикотехнологичния и металургичен университет. Тя е актуализирана с хоризонт до 2020 и предстои да се гледа от Столичния общински съвет, като при изпълнението й се разчита на експертната помощ на учените.

Йорданка Фандъкова отбеляза още, че миналата година с финансовата помощ на общината е била оборудвана нова лаборатория по инженерна екология в Химикотехнологичния и металургичен университет.

Заради замърсяванията на въздуха, които се повтарят всяка зима, срещу България се води наказателна процедура от ЕК за наднормени фини прахови частици.

Основен източник на замърсяването са трафикът в градовете и отоплението на домакинствата с твърдо гориво, което през последните години се увеличава.

По данни на Столична общината от 2010 г. основен източник на фини прахови частици - около 80% от средногодишните и среднодневните концентрации, измерени чрез мониторинговите пунктове, е транспортният сектор. Следващ по принос източник е отоплението на твърдо гориво - от 10 до 20% на концентрациите, в зависимост от района. В някои райони основен източник на замърсяване на въздуха е промишлеността, например Гара Яна.

Според експерти въглищният прах убива годишно 23 000 души в ЕС. 

У нас  всяка година от болести, вследствие на замърсен въздух, умират 18 145 души, сочат данните на Българското дружество по белодробни болести.