Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Първата среща на кметовете от страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Инициативата 16+1 се провежда под надслов "София - пресечна точка на нови възможности" в "София Тех Парк".

Столиците имат отговорността да са двигатели на развитието на цели региони и на своите страни, отбеляза още кметът на София.

Фандъкова изтъкна, че повече от 2 хилядолетия София е един от главните кръстопътища на Европа.

"Още по времето, когато древна Сердика, како се е наричал нашия град тогава, е столица на Римска провинция. А император Константин Велики казва: "Сердика е моят Рим", заяви Фандъкова.

И отбеляза, че градът е географски център на Балканите, разположен на равни разстояния между Черно и Адриатическо море, между река Дунав и Егейско море. И е център както на най-старите, така и на най-модерните пътища от изток към запад.

По думите ѝ днес София е мост между партньори в културата, бизнеса и търговията.

"Днес 2/3 от населението на Европа живее в градовете, затова най-важното за всички нас е да осигурим добро качество на живот, затова зелените политики са се превърнали в най-важите в управлението на милионните градове", уточни кметът на София.

Според нея личната задача на столиците е чрез модерни екологични политики да намалява вредните емисии, да подобряват качеството на въздуха и да развиват градовете като по-добри, сигурни места за живеене.

"На този фон столиците имат отговорността да са двигатели на развитието на цели региони и на своите страни. Очакваме на днешните среща да обсъдим допълнителни възможности както за инвестиции и бизнес контакти, така и за модерни градски решения", добави столичният кмет.

2016-та се оказва рекордна за развитие на туризма у нас - 4 милиона и половина чуждестранни туристи са посетили страната ни до юли, каза в словото си министърът на туризма Николина Ангелкова.

Във форума участват представители на местната власт, експерти и представители на бизнеса от Белград, Будапеща, Подгорица, Сараево, София, Скопие, Талин, Тирана, Загреб и Пекин.

Тук са четирима кметове от ЦИЕ:  на Белград - Синиша Мали, на Сараево - Иво Комшич, на Скопие - Коце Траяновски, на Талин - Таави Аас, както и председателят на Народния конгрес на Пекин - Ду Дъйн.

Обсъжданите теми на форума са:

- Културният туризъм- фактор за икономическото развитие на столиците,
- Индустрии 4.0 и съвременният град,
- Транспорт и логистика- пряк път за обмен на идеи, стоки и технологии,
- Агробизнесът- предизвикателството пред големите градове.

В края на срещата делегатите приеха съвместна декларация за сътрудничество между столиците на страните от Централна и Източна Европа и Китай.