В асансьора са били петима души: дете, жена и трима мъже. Те са откарани в болница без сериозни наранявания. Най-тежко пострадалият е със счупен крак, предаде БНР.

Пострадалите са пътували от партера към третия етаж на сградата. Асансьорът е паднал от втория етаж на ниво "-1", съобщиха от СДВР.

Сигналът за инцидента е постъпил в 19.00 часа, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Незабавно към адреса са насочени екипи на полицията, Пожарната и Бърза помощ.

Спасители са извадили от авариралия асансьор петима души - 3-годишно момиченце, 38-годишна жена и трима мъже на 38, 39 и 40 години.

По всяка вероятност причината за инцидента е техническа неизправност.

От ВМА съобщиха, че трима от пострадалит са с наранявания по крайниците. Там са били транспортирани тримата мъже от петимата, които са били в асансьора. Другите двама пострадали са откарани в "Пирогов".

Шест етажната кооперация, в която се намира асансьора, е построена през 2009 година. Домоуправителят каза пред БНР, че асансьорът е минал технически преглед в началото на тази година.

На 19 август 2014 година 46-годишна софиянка загина, а друга - на 41 години, беше тежко ранена, след като асансьорът, в който пътували, падна от деветия етаж.

Трагедията насочи вниманието към състоянието на асансьорите в цялата страна. След проверки 23% от асансьорите в страната бяха спрени заради технически проблеми.

Бяха въведени нови изисквания за фирмите, които ги поддържат. Според представители на бранша 1000 нерегистрирани техници поддържат асансьорите у нас.

Председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков заяви миналия декември, че в България се движат 80 000 опасни асансьора. В електронен регистър на опасните съоръжения вече (декември 2015) са били включени 2000 от тях.