По този повод фасадата на НДК ще бъде осветена в зелено, като сградата ще грейне точно в 19.00 часа на 30 септември.

През 2016 г. Петъкът на FSC (Forest Stewardship Council - Съвет за стопанисване на горите) се провежда за девета поредна година по света, а тази година у нас ще го подслони сградата на Националния дворец на културата, фоайе "Запад".

В НДК вече е представена фотоизложбата на WWF, посветена на принципите за устойчиво стопанисване на горите. Акцент в събитието на 30 септември ще бъде благотворителният търг на избрани детски рисунки от конкурса на WWF и "Британика" на тема "Гората и нейните обитатели" и дегустацията на продукти от ферми в зони от "Натура 2000" в Западна и Централна Стара планина.

Гостите на събитието ще имат възможност да се включат и в традиционната викторина на WWF с награди.

Сертификацията по системата FSC се прилага в 80 държави на 5 континента. В България WWF я популяризира и подпомага прилагането й от 2002 г. насам.

Днес сертифицираните гори в страната са над 850 000 ха или 21 процента от общата горска територия. Старите гори, върху чието съхраняване FSC поставя силен акцент, са 4 процента от горската територия и сертификацията е един от най-ефективните инструменти за опазването им.

Знакът на FSC, който все по-често се среща по етикетите на продуктите, е гаранция, че те са създадени с грижа за природата, за хората и за бизнеса.