Това заяви новият директор на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова в интервю за БТА.

Тя посочи, че вече е инициирала разговори и срещи за извършването на ремонта. За покрива, където по думите й положението е трагично, ще са необходими около 200 000 лв.

Има хранилища, в които се съхраняват старопечатни ценни документи, в които мазилката е буквално разрушена до основи. Тези уникални издания ежедневно се посипват с прах, а като завали дъжд, се повишава влажността, обясни доц. Александрова.

Сред едно от най-важните направления, по които новият директор на Националната библиотека ще работи, е опазването на книжовното наследство на институцията.

Доц. Александрова и екипът й вече обявиха кампания за събиране на средства за закупуване на камера за обработка на документи чрез метода "Аноксия".

"Така на практика ще осигурим възможност за целогодишно опазване на документите. Животът им до голяма степен зависи от такива иновативни технологични решения", посочи тя.

Доц. Александрова планира да продължи да намалява възрастовата граница в библиотеката.

"От 1 септември вече може да се издават карти за ученици на 14 г., които имат лична карта. Работим и по програма, с която да ги привлечем, защото не е достатъчно само да влязат и да си направят карта, а и да има с какво да ги задържим в библиотеката", обясни доц. Александрова.

Според нея е важно да се чете, но следващият по-важен въпрос е какво да се чете. До голяма степен се отклонява отговорът на този въпрос с дискусии дали се предпочита хартиения или електронния носител, а по-скоро трябва да насочим вниманието си върху качествената и стойностна литература и към нейния подбор, смята Красимира Александрова.