Целта на изложението е защита на природата, популяризирането на екологичния и селски туризъм, употребата на био продукти и храни и стимулиране на био производството в страната.

Тази година Министерството на туризма участва с два щанда на изложението „Зелени дни“. Представени са и EDEN дестинациите в България.

"Събития като фестивала "Зелени дни" спомагат България да се утвърди като в устойчива туристическа дестинация, с промотирането на всички видове алтернативен туризъм, които могат да се практикуват у нас", каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриване на изложението.

Ангелкова акцентира, че биоразнообразието, екстремните спортове, катеренето, приключенския туризъм и др. придават добавена стойност на българския туристически продукт.

По думите й над 5 млн. чуждестранни туристи са посетили страната ни от април до август тази година. Данните показват, че все повече туристи съчетават морската си ваканция с посещения на културно-исторически обекти, туристически атракции, национални паркове и др., добави още тя.

Ангелкова каза, че страната ни може да предложи на практика всичко на туристите и затова е важно чрез такива специализирани форуми да представяме нейното многообразие.

За седма поредна година дирекциите на Природен парк "Врачански Балкан", "Българка" и "Русенски Лом" към Изпълнителната агенция по горите също  участват във фестивала "Зелени дни".

Дирекциите на парковете ще представят възможностите за туризъм в защитените територии, както и възможностите за организирането на образователни дейности с младежи и доброволци. Природозащитната и образователна дейност ще бъде демонстрирана с организирането на специално работно ателие "На среща с лешоядите" на 2 октомври.

На откриването на фестила "Зелени Дни" присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов, зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов и др.