Инвестициите в модернизацията на лечебното заведение продължават, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов посети общинската болница, предаде БТА.

Там от началото на годината досега са се родили 1870 бебета, което е повече от същия период на миналата година. Само от вчера до днес родените деца са десет.

Инвестициите в болницата през тази година за нова апаратура и ремонти са общо 720 хил. лв.

С новата мобилна апаратура могат да се правят прегледи извън лечебното заведение, дори и на деца до 3 години.

Нова ендоскопска апаратура

Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев представи на кмета на София и модерна апаратура за лапароскопски операции, предоставена на болницата за тестови период.

Апаратурата позволява получаване на триизмерен образ при извършването на лапароскопски операции.

По думите на Велев триизмерното изображение подобрява качеството на образа, подобрява пространственото ориентиране, което спестява време при операциите.

Той даде за пример операция, извършена вчера за двойно по-малко време, благодарение на новата апаратура. Това щади пациента, защото намалява времето, в което пациентът е под упойка.

Кметът на София обеща, че Столичната община ще направи всичко възможно да отдели средства за купуването на тази лапароскопска апаратура. Стойността й е 280 хиляди лева.

Столичният кмет каза още, че скоро ще бъде открито модернизирано неонатологично отделение в другата общинска гинекологична болница - Първа САГБАЛ "Света София", където Столичната община също инвестира в подобряването на материалната база и купуването на нова, модерна апаратура.