Това обяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с кмета на район "Оборище" Васил Цолов и ръководството на Военната академия беше пред паметника.

С решение на Столичния общински съвет е прието създаването на паметника в парка на Военната академия, част от който беше предоставена от Министерството на отбраната за управление на Столичната община (СО), посочи кметът Фандъкова.

Бюст-паметникът е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Венцислав Йочколовски. Столичната община участва финансово в проекта, а дирекцията "Зелени системи" към СО е оформила растителността около монумента.

Остава да бъде направена гранитната облицовка на кръста върху бетонната настилка, под формата на кръст, върху която е издигнат паметникът.

Кметът Фандъкова информира, че е получила уверението на бизнеса, че ще поеме изцяло довършването на мемориала.

Откриването се предвижда да бъде в края на ноември.

В инициативния комитет за издигане на паметник на Апостола са ген. Михо Михов - председател на Комисията по отбрана в парламента, Стефан Стефанов - председател на Комитета на випуските на НВУ "Васил Левски", Стоян Топалов - председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната, Тодор Чобанов - заместник-кмет по култура на София, Тодор Дочев - началник на Военната академия "Г. С. Раковски", Петко Драгоев - почетен председател на Комитета на випуските.