Тогава мъжът, който е с диагноза параноидна шизофрения, рани тежко 34-годишния си съсед Благой Ангелов, нанасяйки му 4 прободни рано с нож в областта на торса.

Според прокуратурата нападението не е било провокирано, но за сметка на това е било планирано от Пенев.

Съдът прецени, че престъплението, което е извършил психично болният мъж, е с висока степен на обществена опасност, а освен това той е с богато криминално минало и има вероятност да се укрие, тъй като има двойно гражданство - у нас и в Белгия, предаде Дарик.

Предстои прокуратурата да поиска изготвянето на психиатрична експертиза, която с точност да установи състоянието на Пенев и дали той може да носи наказателна отговорност за действията си.

Въз основа на експертното становище ще стане ясно дали мъжът ще остане в ареста или ще бъде настанен в клиника.

Той може да обжалва задържането си пред Софийския апелативен съд.

В полицията има десетки жалби срещу Владимир Пенев за серия от целенасочени нападения и системен тормоз, разказаха пострадали при агресивните набези на мъжа пред радиото и Нова телевизия.

По думите им Пенев многократно е задържан в различни полицейски управления в столицата и неведнъж е затварян принудително в психиатрични клиники.

Инцидентът от петък е свързан с мания, която Пенев развил спрямо свои бивши съседи, обясни Благовест Бенишев, един от потърпевшите.

"Миналата година септември месец бях свидетел на неговата агресия. Тогава той биеше хора по улицата. Сигнализирах на органите, помогнах на хората да се скрият, докато дойде полицията, тя се забави. Излязох да съм им от помощ с мобилния телефон в ръка, но в един момент, явно прекалено дълго вървях след него, обърна се, нападна ме да ми вземе телефона. В спречкването ми счупи китката, пукна ми ребра", обясни пострадалият.

Пенев живеел в района преди години.

"Той след това пътува в чужбина, работи. Отдавна сме загубили връзка с него до миналата година, когато се появи изневиделица. Дори към случайни хора, които нямат нищо общо, никога не са го виждали, той е агресивен, напада", поясни Бенишев.

"Това, което разбираме от разговорите, които са имали полицаи с него, той вписва всички, които напада, в някаква своя мания, някакъв негов сценарии. Търси някакво момиче, за което обвинява, че го крият от него", обясни още мъжът.

Бенишев, наръганият Благой Ангелов и още няколко души многократно са подавали жалби в полицията. Според тях обаче органите на реда са "вдигнали ръце" от случая с дежурното оправдание, че "лицето не може да носи наказателна отговорност за действията си".

Сега всички се притесняват какво ще се случи, ако той пак бъде пуснат на свобода.