Това реши парламентът, който прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс.

Преди това законът предвиждаше избирателите да гласуват в две отделни секции - в една за президент и референдум и в друга за кметския вот. Това предизвика остри критики, че избирателите ще редят на две опашки.

За проблема сигнализира и столичният кмет Йорданка Фандъкова, а от ЦИК се оправдаха, че са с вързани ръце и трябва да спазят закона - да има отделни секции, отделни СИК-ове и отделни избирателни списъци.

Вчера обаче, след предложение на независимия депутат Георги Кадиев, което беше подкрепено от ГЕРБ, правната комисия в последния момент промени правилата и днешното решение в пленарната зала беше очаквано.

По време на днешните дебати обаче се чуха доста критики и съмнения за манипулация.

Зам.-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова каза, че тези промени са закъснели и че АБВ няма да ги подкрепи.

Тя посочи, че се опасява, че по частен повод, какъвто е случаят в "Младост", се променя вторият по важност закон в държавата след Конституцията, какъвто е Изборният кодекс. По думите й в преходните и заключителните разпоредби пише, че тази промяна е само за изборите през 2016 г., само за „Младост“.

Филип Попов от "БСП лява България" изрази опасения за манипулация на изборния резултат в "Младост". Той посочи, че трите вида избори ще бъдат в една секционна комисия, пред която ще се образува дълга опашка.
Според него така се затруднява избирателят.

"Гледате на "Младост" като на Сталинград", репликира го Данаил Кирилов (ГЕРБ). Ако защитаваме правата на избирателя, трябва да му дадем възможност да гласува на едно място, каза той.
По думите му това не е прецедент за София, тъй като в столицата често се гласува с повече от три бюлетини.

Критики се чуха дори от Патриотичния фронт, който подкрепя управляващите.  Председателят на парламентарната група Валери Симеонов обяви, че текстовете, предвиждащи избирателните комисии в „Младост” да администрират и трите вида вот, носят сериозни рискове.

По думите му втората опашка може да бъде облекчение, повече отколкото една дълга опашка. Криминалният сценарий теоретично е възможен, с една команда в 8 без 5 могат да се опорочат изборите, смята той. Освен това Симеонов посочи, че две седмици преди изборите ще трябва да се променят избирателни списъци.

Николай Александров от "Атака" отбеляза, че деветчленна комисия ще трябва да носи чувалите с бюлетините в две комисии - в РИК и ОИК, като според ИК, бюлетините се носят от председател и секретар.

"По двама председатели и секретари ли ще назначавате", попита той.

По думите му район "Младост" е голям колкото Добрич и е напълно резонно да има две секционни комисии.

Промените в Изборния кодекс влизат в сила от деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Почти 90 хиляди са избиратели в "Младост", 13 са кандидатите за кмет. До частичните избори за кмет се стигна след масови протести на жителите на квартала заради строителството в зелени площи и градинки. Те доведоха до оставката на кметицата Цвета Авджиева (ГЕРБ).