Това съобщи пред журналисти днес водещият Драгомир Драганов.

На 16, 17 и 18 декември ще се състоят общо пет представления, в които ще се включат и специални гости, представящи своето изкуство за първи път на български манеж.

Нарекохме това събитие, което е без аналог, "Пътят продължава", защото тук ще си дадат среща наследниците на най-славните български циркови фамилии - синовете, дъщерите, внуците, потомците на легендите на българския цирк, посочи Драгомир Драганов.

Вижте снимки >>>

Специален гост на първия спектакъл ще бъде най-прочутият днес български цирков артист - еквилибристът Енчо Керязов.

За първи път на български цирков манеж ще се изяви правнукът на легендарния Лазар Добрич - Кристофър и неговата трупа - жонгльори върху гигантски сфери.

За първи път на българска земя пристига Зоре Еспаня - дъщеря на прочутата Деси Кехайова, влязла в книгата на рекордите на "Гинес" със завъртане около тялото си на 102 обръча и трагично загинала на манежа при изпълнение на акробатичен номер.

Със своите виртуозни умения в акробатиката на коне, висшата езда и дресурата на екзотични животни, в спектаклите участват три поколения на прочутата фамилия Валдемар - едни от основателите на българската циркова школа.

Най-представителните номера на обединените пътуващи български циркове ще покажат дресьорите Кети Димитрова, Мирослав Симеонов, Момчил Колев и Стоян Наскинов с голяма група от близо 15 вида животни и птици.

Главозамайващи въздушни каскади ще покаже трупа Янчеви. Публиката ще види феноменалния жонгльор на свободно люлееща се тел Ангел Божилов -младши, син на обявения за най-добър жонгльор в света народният артист Ангел Божилов, както и принцесата на легендарната циркова династия Романови - Мадлен с феерична дресура на гълъби.

Единствената жена в Европа, която виси на косата си - Даниела Валоскова, и въздушната акробатка Еми Велкова - дъщеря на първата българка, записана в книгата за рекорди "Гинес" - Емилия Иванова, също са сред впечатляващите артисти.

Продуцент и режисьор на спектакъла е Силвестър Лолов. По случай юбилея, билетите ще бъдат на достъпни цени от 10 до 50 лева. Шапитото на българския национален цирк "София" е построено на новата официална циркова площадка на София в "Зона Б5", до парк "Възраждане".

Официалният плакат на събитието е дело на световноизвестната художничка Елена Зайка - автор на плакатите за световните циркови фестивали в Монте Карло и Маси, Цирк "Никулин" в Москва и Цирк "Буглион" в Париж.