С нестандартната идея хората се надяват да спасят старата си кола преди да бъде разглобена за части.

По данни на МВР в момента близо 80% от кражбите са именно на стари автомобили между 7 и 12 години.

В понеделник около 6:00 сутринта Жени Ангелова забелязала, че двама съмнителни мъже се навъртат около семейния автомобил. Десет минути по-късно колата вече не била на паркинга.

"Умишлено не караме нови автомобили, за да не ставаме жертви на кражби, да живеем по-спокойно, както виждате и това се случи. 15-годишен автомобил беше откраднат", разказа Ангелова пред БНТ.

Два часа по-късно на място дошъл екип на полицията.

След огледа посъветвали семейството само да потърси автомобила и обяснили, че обикновено подобни коли се разглобяват за части по автоморги.

"Да ходим и да се разходим по Перник. Те ги изнасяли по улиците, по преките там. По Драгичево да си я търсим. Ако я намерим, намерим", разказа Григор Ангелов.

Той обаче няма възможност да обикаля да търси колата си, вози детото на училище и ходи на работа.

Затова семейството решава да обяви награда от 1000 лв., надявайки се някой да се обади преди колата да бъде разглобена.

"Призовавам всички граждани, особено тези на Перник, Драгичево да се оглеждат повече, когато се разхождат по улицата. Смятам, че на тези времена това е единственият начин, по който можем сами да си помогнем", каза Жени Ангелова.

Регистрационният номер на колата е СВ 8574 АР, а телефонът за контакт е 0876990309.

Колата на семейство Ангелови може да се продаде на старо за не повече от 5000 лв. Ако бъде разглобена от частите на черно крадците могат да изкарат поне два пъти повече пари.

"Ние натиснахме автоморгите. Автоморгите влязоха в някакъв законен режим, някои от тях ги закрихме. Но пък започнаха да се разглобяват автомобили в частни дворове, в изоставени промишлени халета. Авточастите се продават онлайн по интернет", обясни началникът на сектор "Престъпления свързани с МПС" в ГД "Национална полиция" Емил Пърмаков.

Трудно разкриваеми се оказват и кражбите на по-висок клас автомобили с безконтактни ключове.

От МВР съветват шофьорите да внимават къде държат ключа, тъй като сканиращите устройства улавят сигнала от разстояние.

"Засечени са случаи, при които сканирането става пред дома. Обикновено гражданите си оставят чантата с ключовете близо до входната врата. Разстоянието от няколко метра до входната врата е достатъчно да бъде сканиран и от самия дом", обясни Емил Пърмаков.

На този фон от МВР отчитат спад от 20% на кражбите на автомобили в сравнение със същия период на миналата година и 10% разкриваемост на този вид престъпление.