Цялостната реализация на реконструкцията на Софийския околовръстен път в участъка от кв. "Младост" до АМ "Люлин" се изпълнява от 2009 г. чрез съвместните усилия на Агенция "Пътна инфраструктура" и Столична община, съобщиха от пътната агенция.

Преди дни Инициативен комитет на Горна баня засне с дрон тежкия трафик на Околовръстното шосе в София - участъка от АМ "Люлин" до бул."Бъкстон". Жители на Владая, Горна баня и „Княжево“  протестираха срещу ежедневните задръствания.
  
С изпълнението на проекта ще бъде осъществена връзката на Западна дъга и Северна скоростна тангента и магистралите "Тракия" и "Люлин", е казал инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, по повод протест на жители на кв. "Горна баня" в София за облекчаване на интензивния трафик на изхода на квартала при Околовръстния път.

Трасето е разделено на два подучастъка: от кв. "Младост" до връзката с АМ "Тракия" и от кв. "Бъкстон" до АМ "Люлин", с обща дължина 14,5 км. Предвидено е поетапно разширяване и реконструкция на съществуващия Софийски околовръстен път.

За участъка от кв. "Бъкстон" до АМ "Люлин" е изработен идеен проект от Столична община като възложител. Този проект за реконструкция и разширяване на трасето до магистрален габарит е необходимо да бъде съгласуван от АПИ.

Очакваме от Столична община да получим окончателните решения на пътните възли при пресичането на Софийски околовръстен път с бул. "Цар Борис III" и бул. "Никола Петков" в посока кв. "Горна баня", е казала инж. Илиана Захариева - член на УС на АПИ.

По възлагане на Столична община в процес на подготовка е изменение на действащата към момента регулация, в която ще бъдат отразени и новите проекти решения на пътните възли.

С оглед на това, че трасето преминава през основно градски територии и се засягат множество и сложни подземни и надземни инженерни инфраструктури, изработката на техническия проект отнема време, е заявил инж. Георги Златев.

След обезпечаване на участъка с идеен проект и осигуряване на нужното финансиране, ще бъде проведена открита процедура по ЗОП на инженеринг. Избраният изпълнител ще изготви техническия проект и ще осъществи строителството, като по този начин ще се предвидят по-кратки срокове за реализацията на обекта, е добавил инж. Георги Златев.