Проверката ще събира данни за извършени документни престъпления и документни измами.

Ще бъде проверено съставянето и използването на решения на поземлена комисия от 1994 г. и 1997 г., документи по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, във връзка с изповядване на сделките по прехвърляне на процесните имоти,  съобщиха от Прокуратурата.

Тази сутрин разследване на bTV показа как няколко апетитни парцела (общо 11 дка) в столичния квартал "Младост" са били „реституирани” по твърде странен начин - с фалшиви документи, и без двама нотариуси или Агенцията по кадастъра да спрат процедурата, която в много свои етапи изглежда съмнителна. Така имотите, които са общинска собственост, са се превърнали в частни, без общината да разбере за това.

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева заяви, че Районната администрация вече подготвя документи за връщането на тези имоти.

"От два дни вече подготвяме документи, които ще внесем в съда, с твърдото убеждение, че по съдебен път район „Младост” ще може да защити собствеността си и да си върне владението върху общинските имоти, които са били отнети по посочената в репортажа престъпна схема", съобщи новоизбраният кмет на район „Младост” Десислава Иванчева.

В писмо до медията кметът Иванчева заявява още, че районната администрация започва собствена проверка и на други съмнителни реституции и придобивни сделки и ще се борят истината да излезе наяве.

"Надявам се и че прокуратурата на Република България ще използва всички свои правомощия, за да станат участниците в схемата известни и да бъдат подведени под наказателна отговорност”, казва Иванчева.

Тя декларира, че държи на прозрачността в управлението и в тази насока администрацията на района ще съдейства на журналисти и граждани, които разобличават всякакви незаконосъобразни или нецелесъобразни действия.