Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

На ексобластния управител е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 15 000 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Заедно с Пенев обвинена е и лицензираният оценител Юлия Димитрова-Цекова - тя е дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество – частна държавна собственост, и от това са произтекли значителни щети за българската държава.

Според прокуратурата на 8 юли миналата година Веселин Пенев сключил три неизгодни сделки и продал три недвижими имота - частна държавна собственост, за сумата общо от 658 870.00 лева без ДДС при обща пазарна стойност към същата дата - 10 989 000.00 лева без ДДС, уточниха от държавното обвинение.

Става дума именно за така наречените Царски конюшни. За продажбата му съобщиха от БСП през септември. Тогава стана ясно, че имотът в центъра на София, който е близо 7.5 дка, е бил продаден за 90 лв. на кв. метър, като общата цена е 658 870.90 лв. без ДДС. Имотът е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет.

Купувач на мястото е "Евротранс билд" ЕООД на Янко Иванов, бивиш шеф в КТБ.

Тогава премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Пенев и той я подаде.

Според прокуратурата Пенев е извършил и още две престъпления, които касаят пари на областна администрация на София в размер на 13 339.20 лева с ДДС и значителни щети за държавата в размер на 105 100.00 лева.

Независимо, че ползваният от него лек автомобил БМВ бил в добро техническо състояние и удовлетворявал нуждите на областната администрация, той решил да започне процедура по Закона за обществени поръчки за предоставяне на транспортна услуга чрез високопроходим автомобил. Намеренията му не били обусловени от спецификите на дейността на областната управа, а от негови лични нужди. Пенев живеел в къща с. Мало Бучино, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период.

На 30 декември 2015 г. бил сключен договор за транспортна услуга с джип с шофьор за зимния период. В договора е определена стойността на предоставената услуга в размер на 19 453.00 лева без ДДС годишно. Формално автомобилът е предаден за ползване на Пенев през януари 2016 г., а реално той го е ползвал от месец септември 2015 г. По договор за продажба обаче колата била собственост на фирмата на брата на Пенев.

Другото обвинение срещу Пенев е за продажбата на апартамент от 180 квадрата на столичната улица "Жолио Кюри". Той бил продаден на служител на МВР, който нямал право да го купи от МВР. Така областният управител облагодетелствал и чужди интереси, подчертаха от прокуратурата.