Според доц. Петър Попнеделев – декан на историческия факултет, искането е обосновано.

Поне няколко са причините. Най-напред расте минималната работна заплата, а това означава, че или управляващите искат да вдигнат нашия стандарт, или има проблеми, които се наваксват чрез нея, а таксата в нашия факултет не е вдигана от 10 години. И второ, издръжката предполага не само кърпене на ситуацията в момента, а и условия за по-качествено образование и аз далеч не считам, че таксите в Историческия факултет са такива, които създават условия да отблъскват хора, които искат и могат да учат, каза Попнеделев пред БНР.

По думите му се търси някакъв оптимален, възможен вариант между необходимостта хората да получават висше образование, а университета да им го осигурява.

Според Попнеделев качеството на образованието зависи от преподавателите, а тези проценти от повишената такса няма да отидат към заплатите. Те ще отидат към все по-нарастващата материална издръжка на университета, което е проблем.

Необходими са тези средства, а елементарното поддържане на материалната база в университета. Ние сме длъжни да отговаряне за набавянето на все повече техника, защото светът ни е този, необходимо ни е да осигуряване все повече контакти, международни, на нашите студенти, на нашите докторанти, ако щете на нашата колегия, защото науката е наука, която се съизмерва с тази в останалите страни, каза деканът.

Доц. Попнеделев посочи, че искането ще бъде разгледано в сряда.

Имаме Академичен съвет в сряда и те ще бъдат разисквани, съответно приети, отхвърлени, зависи академичната общност какво ще реши, допълни той.