През 2010 година част от земите се продават на търг и стават частна собственост на фирма „Металтрейд инженеринг” ЕООД. Останалата част остават държавна собственост. Малко след продажбата обаче всички тръби и водоотливната шахта в рудника са премахнати и водата започва да се покачва, съобщава Нова ТВ.

Същата година Министерският съвет сключва и концесионен договор с фирма „Целзиан” ООД за добив на железна руда и барит от рудника.

Така преговорите между фирмите остават без резултат. Според концесионера на рудника не се разбрали за пари.

Последното решение на Министерския съвет е да отмени концесията на фирма "Целзиан", защото в рудника няма концесионна дейност повече от 22 месеца, както е по договор. От фирмата обаче завеждат дело срещу решението. И казусът е върнат в изходна позиция.

От Министерството на енергетиката отказаха да отговорят пред камера защо 7 години проблемът не е решен. Обяснението гласи - по случая се води дело и до неговото приключване няма да коментираме.

Така докато всички страни, замесени с рудника, спорят за пари и площ, водата заплашва да погълне софийския квартал "Кремиковци".