Още две жени очакват да станат майки за първи път през юли, след като са заченали ин витро. Това е равносметката към този момент от донорската програма на Столична община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, която стартира през втората половина на 2015 г. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе".

От всички кандидатствали досега 44 двойки специализираната комисия към Столична община одобри 41 семейства, а 3 не отговаряха на условията, съобщават от общината.

Не всички двойки, които участват в програмата, съобщават дали ин витро процедурите се увенчават с успех, затова не винаги има обратна информация за отделните случаи. Повечето семейства, сдобили се с дете по програмата държат на дискретността, затова от Общината не съобщават имената им.

Общината отпуска средства за ин витро процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към МЗ. Освен това, по общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на МЗ пределната възраст е 43 г. За трета поредна година в бюджета на Столична община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки са малко, признават здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

След като специализираната комисия към Столична община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро процедурите вече е 1 година (до м.г. срокът беше 6 месеца). Програмата на Столичната община финансира както самата ин витро процедура, така и съпътстващите интервенции.

Ето какво споделя 38-годишната майка на Калоян, който се роди на 22 февруари т.г. с мерки 2 кг и 46 см.:
"Четири години със съпруга ми правихме опити да се сдобием с дете по естествен път, след което ми беше поставена диагноза "Изчерпан яйчников резерв". Разбрахме, че трябва да пробваме ин витро процедури с донорски яйцеклетки. Направихме опит, който финансирахме сами със съпруга ми, но беше неуспешен.

През 2015 г. научихме за програмата на Столична община, кандидатствахме и бяхме одобрени. Заченах от втория опит през м.г. и ето сега държа сина си в ръце. От личен опит знам, а и други жени с моя здравословен проблем споделят, че най-трудно е да се намерят майки, които са готови да дарят свои яйцеклетки.

А това ще помогне на толкова много двойки да сбъднат мечтата си да станат родители. Благодарна съм за това, че чудото се случи в нашето семейство!"