Това обяви директорът на библиотеката Красимира Александрова. Повече от половината - 27 109 лв. от необходимите общо 50 000 лв., са събрани от дарения в рамките на кампанията на библиотеката, започнала през септември м.г. Останалата част са средства на институцията.

Сред дарителите са и учениците от 11-ти клас на Софийската математическа гимназия и тяхната учителка по история.

Функциите на камерата са в две основни направления - превенция и "лечение" и през нея ще преминат и двата вида документи - такива, които трябва да се поддържат и такива в много тежко състояние.

Така Националната библиотека осигурява условия за съхраняване на книжния си фонд, както и за опазване на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна, поясни Александрова.

Методът "Аноксия" представлява нетоксична дезинфекция, посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда.

По метода на статична "Аноксия" е обработено и тефтерчето на Васил Левски, което библиотеката планира да представи на 16 юли.

Директорът на библиотеката отново отбеляза, че като цяло сградата се нуждае от основен ремонт, тъй като такъв не е правен от нейното създаване.