Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет отказаха произвеждане на местен референдум за застрояването в район „Младост“, предаде "Фокус".

Инициативен комитет внесе 14 хил. подписа за налагане на своеобразен мораториум върху строителството в четирите части на "Младост".

Според комисиите поставените два въпроса в предложението на ИК "За зелена Младост" за произвеждане на местен референдум за налагане на мораторуим на строителството в „Младост“ и за промяна на устройствените планове са незаконосъобразни.

Те излязоха с предложение въпросите за референдума да бъдат редактирани.

В мотивите на комисиите се посочва, че изменение в устройствените планове не е от компетентностите на органите за местно самоуправление, а в тези на Министерски съвет.

До обсъждането на предложението на ИК „За зелена Младост“ се стигна след произнасяне на ГРАО, от което стана ясно, че в подписката на комитета за провеждане на референдум не са се подписали 10 % от жителите на района.

Поради това произвеждането на допитването не може да стане задължително и е необходимо решението на СОС.

На кафе-митинг пред СОС

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева, която е основен организатор на протестите там, каза пред журналисти след заседанието, че ще запознае жителите на "Младост" със становището на комисиите.

Тя обяви, че ще покани "всички в СОС и гражданите на "Младост" в понеделник вечерта на кафе-митинг за защита на референдума и за отстояване на нашите действия".

Иванчева каза, че протестът ще се състои пред Столичната община или пред районната администрация в "Младост".
Трябва да защити гражданите от квартала, защото преди да е кмет на района, тя е гражданин, жител на "Младост", допълни тя.

Главният-архитект на София Здравко Здравков посочи, че многократно е призовавал кметицата Иванчева да намерят конкретните проблеми в устройствените планове, да дефинират например десет проблемни имоти, както и да се намери формата, под която да комуникират със собствениците на тези имоти.

"Проверете какво обещавате, когато поемаме такива ангажименти, това ще ни струва много пари", отбеляза Здравков и призова Иванчева да внимава какво обещава.

Милиони за обезщетения

При мораториум на строителството в „Младост“ ще завалят искове към Столична община за около 15 млн. лв., коментира главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

"Чл. 15 в Закона за устройство на територията казва, че урегулирани един път, поземлени имоти могат да се урегулират само по желание на собственика. Тези имоти ще ни доведат до редица искове в момента, подготвени към Столична община за около 15 млн. лв. Тези искове ще валят към Столична община", каза той.

"Когато ние поемаме тези ангажименти, да знаем, че те ще ни струват много пари“, заяви арх. Здравков и добави, че в утрешния ден някой трабва да плаща т.нар. масраф.

По отношение на застрояването главният архитект каза, че в район "Младост" плътността на застрояване е 20 процента, в "Дружба" - 18 на сто, в центъра на София - 45 процента, в "Бъкстон" - към 50 процента, а в центъра на Париж - 66 процента.

"За какво презастрояване говорим", коментира той.

Арх. Здравков отбеляза, че подробните устройствени планове имат своите недостатъци, но призова да се намерят конкретните проблеми в плановете - да се дефинират имотите, които са под прозорците на хората, за да може да се работи по тях.

По време на дебата общинският съветник Стефан Марков от Реформаторски блок заяви, че ако се наложи мораториум на строителството в "Младост" ще са необходими 320 млн.лв., за да се обезщетят исковете на хората и попита откъде ще дойдат тези средства. Той попита още дали кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева ще вдигне данъците на хората, за да може да се набавят тези пари.