Символична разходка от пл. "Възраждане" в столицата ще даде начало на събитието на 24 април /понеделник/ от 11.00 часа.

На официалната церемония ще присъстват служебният вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Общо 28 трамвая ще бъдат доставени в София до края на годината, като първите четири вече са готови за въвеждане в движение след необходимата им адаптация за работа в София.

Втората доставка от осем трамвая пристигна в депото на "Столичен електротранспорт" преди дни.

Проектът се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социалните неравенства в разширения Европейски съюз.

Швейцарските трамваи са от Базел, произведени през 1990 г. и напълно ремонтирани през 2000 г. Те са оборудвани с нископодова секция, което позволява качването на майки с колички и хора с увреждания. Капацитетът им е 60 места за седящи и 160 за правостоящи.

Те ще заменят с 10 години по-старите мотриси, които в момента се ползват от градския транспорт в София.

Целта на проекта "Модернизирани трамваи за град София" е да се подобри качеството и достъпността на услугите в обществения транспорт на града.

Общата стойност на проекта е 3 млн. швейцарски франка, от които швейцарската страна покрива 85 на сто /2 550 000 шв. фр./.