Планираният за юни ремонт на столичния булевард и подмяната на паветата с асфалт се превърна в ябълка на раздора между гражданите и Столичната община.

От миналата година тече анкета на сайта на Столична община за три варианта на ремонт на настилката - да бъде само с асфалт, комбинирано - павета и асфалт, и само павета. Резултатите там показват, че повече от половината участници в допитването искат изцяло асфалтиране на булеварда. От "Московска"33 обаче все още не уточняват каква точно ще бъде настилката след рехабилитацията на участъка.

Миналата седмица 7 граждански организации се обявиха против проектирането на ремонта. Те изпратиха писмо до столичния кмет, до Столичния общински съвет и до омбудсмана с искане за цялостно преразглеждане на процедурата.

Те се оплакват от неяснотата по това как ще изглежда булевардът и какви пари ще бъдат вложени. Те се притесняват, че ако се премахнат паветата ще се наруши историческата стойност на тази отсечка. В резултат на това, асфалтовата настилка ще превърне булеварда в "скоростна отсечка", която ще застраши живущите там.

Една от организациите, подписали писмото до кмета, е Съюзът на урбанистите. Нейният заместник-председателят Ангел Буров коментира по БНР, че първоначално е имало анкета на сайта на Столична община за три варианта за ремонт на столичния булевард "Дондуков" - за асфалт, асфалт и паваж и паваж, но без да има обосновка защо се прави.

"Това, което ни се струва важно и ключово, е, че Столична община, предвид, че работи с един много голям град, се опитва да прави активно някакви неща, включително да комбинира възможностите. Въпросът е, че самата община, поне по мои наблюдения, бързайки да реализира тези възможности и не разполагайки с достатъчно адекватна, така да я наречем, сила, свързана с планирането на градската среда, това води до малко в последния момент представени идеи, които в началото са били много общо представени и в един момент се стига панически до момента, в който трябва да се прави ремонт", смята Буров.

По думите му, стигайки до този момент, обикновено има паническо разработване на проекти, които обикновено са по-скоро технически проекти.

"На мен ми липсва обосновката какъв ще бъде ефектът от тази инвестиция, защо тази инвестиция е приоритетна, защо точно с такова съдържание. И тук идва този ключов въпрос за улицата. Защо след като имаме една добре работеща улица, макар и износена, защо при един ремонт ние още отначало искаме да реконструираме улицата и да я променим съществено, а не искаме да се спрем на варианта просто ремонтираме паважа", допълни Буров.

Според Ангел Буров “Дондуков“ е една от малкото улици, които са запазили историческия си характер и на други места по света се гордеят с такива улици.

Ремонтът на булеварда е планиран за 1 юни >>>