Изложението Техномебел отчита силно международно присъствие. На събитието, което всяка година среща професионалистите в мебелното производство, ще участват компании от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Румъния и Турция. На техните щандове посетителите ще открият най-новите декори на плочи, работни плотове, мебелни вратички, функционални и ергономични механизми, дизайнерски обков, уреди за вграждане, мивки, смесители и още много продукти.

Изложението е сред водещите бизнес събития за региона и платформа за осъществяване на b2b срещи, осъществяване на професионални форуми и демонстрации.

Паралелно с "Техномебел", както и през последните пет години, се провежда и "Светът на мебелите" – специализирано изложение за всички видове мебели и интериорен текстил, определян като форум за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането. В изложението Светът на мебелите 90% от участниците са български производители.

"Мебелната промишленост е сред секторите, които се развиват плавно и устойчиво през последните години в България. Тя има значителен потенциал за създаване на добавена стойност и осигуряване на заетост. Политиките на Министерството на икономиката за стимулиране на инвестициите и развитието на малки и средни предприятия са ключови за сектора". Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на специализираните изложения "Техномебел" и "Светът на мебелите", съобщиха от Министерството на икономиката.

Понастоящем производството на мебели в България обхваща около 1.7 на сто от стойността на индустриалното производство и създава 2.5 процента от добавената стойност в индустрията.

"Браншът осигурява заетост на около 20 хил. души, което е 4 процента от заетите в промишлеността, а в производството на мебели работят около 2100 фирми", е пояснил зам.-министър Борисов, като е добавил, че средногодишната стойност на произведената продукция е около 900 млн. лв., докато индексът на промишленото производство и този на оборота в сектора се увеличават съответно с 5.3 на сто и 4.9 на сто през 2016 г.

Икономическият заместник-министър е отбелязал, че предприятията от мебелната промишленост са изключително конкурентоспособни, като голяма част от тях са експортно ориентирани.

"Съживяването на производството на мебели се отразява върху динамиката на износа, като водещите страни, за които изнасяме мебели, са Германия, Полша, Италия, Китай, Франция", е посочил зам.-министър Борисов.

На откриване на двете изложения са присъствали Иван Палигоров, зам.-министър на земеделието и храните, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет, Галин Господинов, председател на УС на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.