Столичният общински съвет (СОС) дава съгласие за обявяване на конкурс за учредяване на право на строеж на балнеоложки хотел в Банкя и подземна топла пешеходна връзка с Централната минерална баня в града.

Това е посочено в доклад до Столичния общински съвет, внесен от кмета на район "Банкя" Рангел Марков и общинският съветник от ГЕРБ Ана Стойкова, който предстои да бъде разгледан на сесията на 27 април.

Допустимата максимална застроена площ на хотела е 1491 кв. м, а максималната подземна застроена площ - 5218 кв. м с басейни с плажна зона към тях и озеленяване, летен театър с минимум 200 седящи места и паркинг в подземната част.

СОС възлага на кмета на София да организира конкурс за учредяване на право на строеж за срок от 35 години с начална конкурсна цена не по-малко от 9 738 000 лв. с ДДС.

Определеният срок за завършване на строителството е три години. СОС определя предназначението на бъдещата сграда като балнеоложки комплекс да не може да бъде променяно за срока на правото на строеж.

Средствата, получени като цена от правото на строеж, СОС предвижда да бъдат изразходвани целево от район "Банкя" на Столичната община за консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя.

Вносителите на доклада припомнят, че през 2015 г. СОС откри процедура за концесия за "Строителство на градски балнеоложки комплекс - консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня "Банкя" и строителство на балнеоложки хотел в гр. Банкя".

Въпреки неколкократно удължените срокове оферти не бяха подадени, което наложи концесионната процедура да бъде прекратена, припомнят вносителите.

Те посочват, че необходимите инвестиции за проектиране, консервация, реставрация и социализация в съответствие с техническото задание /9 738 000 лв. с ДДС/ са средства, с които Столичната община не разполага.