Норман Винарски, Майкъл Марвин, Джейми Уилямс, Лари Бийл, Богомил Балански, Дафина Тончева и Васил Терзиев изнесоха лекции. Те участваха в дискусия за инвестициите, предприемачеството и за стартиращите компании, и за образованието, съобщиха от СУ.

Заместник-ректорът на СУ проф. Николай Витанов е приветствал гостите и е благодарил на организаторите от Българския център по предприемачество и на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Витанов е представил успехите на СУ в образованието и в изследванията в информационните технологии.

Проф. Витанов е подчертал, че СУ успешно популяризира своите научни открития и изгражда връзки с компании от информационните технологии, биологията, физиката, химията.

Заместник-ректорът е изразил надеждата си присъстващите да научат "рецептата" за създаването на успешно стартиращи компании в компютърните технологии.

Лари Бийл, който е инициатор на проекта, също е приветствал гостите. Той е основател на фондацията Inter Culture и работи в Силициевата долина още от създаването й през 60-те години. Бийл е инвестирал парите на първите хай тек милионери. Автор е на учебник по финанси.

Неговата идея за настоящата дискусия е да се създаде мост между България и Силициевата долина, като се поканят едни от най-успелите предприемачи от Сан Франциско в София.

Лари Бийл е представил идеята си за създаване на офис на Силициевата долина в София, чиято цел ще е да се установят партньорства с млади предприемачи и с институции като Софийския университет, за да се осъществи обмен на образование, менторство и финансиране.

Според Бийл предприемачеството е инвестиция в бъдещето, създаваща нови работни места и печалба, която се реинвестира. Лари Бийл е посочил, че трябва да се разглеждат проблемите като възможности и да се мисли нестандартно.

В дискусията е участвал и Богомил Балански - един от най-успелите българи в Силициевата долина, постигнал забележителна кариера в VMware. Балански е завършил магистърска програма в Университета "Станфорд". Той е говорил за това как се пробива в Силициевата долина, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее, и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.