Често майките са принудени да изкарат децата си хронично болни или със забавено развитие, за да могат да запишат детето си в общинска ясла или детска градина.

Пазенето на място с фиктивни болнични, също е честа практика. Причината за това е, че в столицата все още няма достатъчно места в детските заведения.

Една трета от децата в яслите и детските градини се приемат със специални протоколи от лекарски комисии. Това отваря вратичка за заобикаляне на редовното кандидатстване.

Майка, пожелала да остане анонимна, разказа как е изкарала дъщеря си със забавено развитие, за да я приемат в желаната от нея детска градина.

"Когато вече дъщеря ми стана на 3 г., за мое огромно съжаление ми се наложи да съм една от майките, които извадиха специална бележка от логопед, психолог, педагог и психиатър, че дъщеря ми се нуждае от посещаване в детската градина, за да проговори", обясни тя.

Тарифата за получаване на подобен протокол е между 500 и 1000 лв, разказа още майката. От отговорните институции отричат за наличието на подобна практика.

Шансовете за прием са много по-големи, ако кандидатстваш, когато детето е под 1 година. Това предизвиква още едно заобикаляне на правилата. Родителите се възползват от правото си на отсрочка за записването, която е 3 месеца, а след това продължават да пазят мястото с фиктивни болнични, понякога и до края на учебната година.

Пазенето на място всъщност лишава от правото на детска ясла други родители, които имат реална нужда. В същото време стотици майки се чувстват в безизходица и не могат да започнат работа.

Недостигът на места продължава да е причина да се измислят най-различни абсурдни практики, заобикалящи закона. В същото време съвестни майки могат да чакат и 5 години, докато се намеря място за детето им, но тогава вече няма да им е нужно.