Около 2,5 млн. лв. са необходими, за да може Столичната община активно да се включи в единна система за обезпечаване на сигурността по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г., съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредно заседание в Столичния общински съвет за сигурността и обществения ред.

През последните месеци МВР разработи концепция за осигуряване на единна система за сигурност. Екипите на Столичната община участваха в тази разработка, припомни кметът Фандъкова, цитирана от bTV.

По думите й това е изключително важно, за да може да се свържат всички източници на информация, да се разшири съществуващата система за видеонаблюдение и да се надгради с нови функционалности.

Целта е всички ресурси на Столичната община, МВР и НДК да бъдат събрани в едно и да обслужват всички възможни служби, обясни кметът. За целта ние сме направили разчети за необходимите средства, става въпрос за около 2,5 млн. лв.

Кметът изрази надежда правителството да разгледа предложението на Столичната община за необходимите средства. Надявам се заедно да можем да осигурим сигурността за Председателството, каза Фандъкова.

Тя подчерта, че се очаква София да бъде изключително натоварена, от гледна точка на посещаемост, сигурност и пътна обстановка. Затова е необходимо видеонаблюдение по трасетата, по които ще преминават делегациите в района на НДК, засилване на физическата охрана, разширение на видеонаблюдението на места където се събират много хора, допълни столичният кмет.

Над 7,7 млн. лева осигуряваме тази година от бюджета на Столична Община за изграждане на видеонаблюдение за превенция и реакция при кризисни ситуации, каза кметът. От тези средства 3,3 млн. лева ще бъдат отделени за Общинска полиция.

"Ооколо 700 хил. са за превенция и ликвидиране на последици от бедствия и останалите средства са за развитие на системата за видеонаблюдение“, уточни Фандъкова.

В момента системата за наблюдение обхваща 318 обекта - детски градини, училища и други.

През 2016 г. на територията на София са проведени 2979 масови мероприятия и средно по два митинга на ден, сочат още данните на кмета.