Това каза заместник-кметът в направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община Евгени Крусев на проверка на поставянето на ново осветление в столицата.

"Тук изграждаме изцяло ново улично осветление, тъй като изграденото на времето осветление е неефективно и не може да освети в цялост широките пътни платна, които имаме и велоалеята, която бе изградена през последните години“, каза Крусев, цитиран от "Фокус".

По тази причина Общината е пристъпила към изграждане на ново осветление с поставяне на нови стълбове и осветителни тела.

"Осветителните тела, които ще се монтират в този участък, се слагат за първи път в София. Те са от ново поколение и предполагат адаптивно управление спрямо часовете на денонощието. Може да се регулира светлинният поток съобразно самата натовареност на пътната артерия, без това да влошава самата осветеност на пътя“, каза още Крусев.

По думите му това ще спести между 15 и 20% електроенергия, когато през слабо натоварените часове, обикновено след 3.00 часа през ноща, се регулира в определена степен.

Той добави, че това е софтуерно зададено как точно да стане, в каква степен и в какви отсечки.

"60 000 лева струва тази реконструкция на уличното осветление. Това е само част от цялостната програма, която имаме за изграждане и обновяване на улично осветление в града“, каза още Крусев.