Въздушната инсталацията "Над духа бдим" е окачена над статуята в Централното фоайе и продължава по коридорите и фоайетата на НДК, където графитни рисунки маркират строителните зони около Панаира на книгата, който започва на 23 май, ден преди празника на славянската писменост и българската култура. Това съобщиха от Националния дворец на културата.

Автор на въздушната инсталация е Беляна Бокова, а графитите са дело на група визуални артисти от SAT Gallery.

Крилата са изработени от строителна мрежа, като в тях са вплетени бели страници. Инсталацията е вдъхновена и посветена на всички, които се занимават и развиват изкуствата и културата и са превърнали това в своя кауза.

Инсталацията "Над духа бдим" е изградена в НДК на фона на напредващите строително - ремонтни дейности във връзка с подготовката на сградата за Председателството на Съвета на ЕС.

"Смисълът на институции като НДК е да бъдат територия за творене и случване на културни събития. В момента имаме задача да съвместим по най-добрия начин интензивния културен живот на Двореца и преустройството му. Това е огромно усилие и изглежда почти невъзможно", е казал изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.