Това заяви днес пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков, който коментира високото строителство в столицата.

Той посочи, че небостъргачите на столицата трябва да вървят като комплект и естествено да се образува едно „сити“.

Според него бъдещото сити може да се развива на изток около метростанцията на бул. "Цариградско шосе" при Експоцентъра, също в западна посока, при продължението на бул. "Царица Йоанна", около жп гарата или северно от нея, както и в района на летището, стига да е възможно.

Места има, но те трябва да се определят в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, посочи Здравков.

По думите му мястото на високите сгради трябва да бъде там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за придвижване пеша е насищането на функции на местата на метростанциите, там където има паркинги и довеждаща инфраструктура газ, ток, вода и канал.

"Когато започнат да възникват тези сгради в градската среда, като едни "пирончета", трябва да дефинираме проблемите, които ни дават Закона за устройство и застрояване на Столична община, да ги премахнем, като възможни вратички“, коментира Здравков..

Според него места за изграждане на бъдещо „сити“, не едно, а няколко, могат да бъдат дефинирани, но трябва да бъдат определени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Попитан за коментар във връзка с намерение за строеж на 44-етажна сграда в градинката на бул. "България", главният архитект каза, че инвеститорите ползват поредица от вратички в нормативната уредба, за да постигнат изграждането на едно високо застрояване. Задължих инвеститора да си преработи проектната документация в съответствие с влезлите в сила общи планове, тъй като ПУП на тази територия няма, каза Здравков.

Той е имал поредица от срещи с инвеститорите, при които те категорично са отказали да преработят проектната документация.

В момента съм в ситуация, в която Върховният административен съд ми наложи глоба от 1000 лв. за неспазване на съдебното решение. Обжалвам глобата и считам, че не мога да изпълня съдебно решение, което ме кара да извърша закононарушение, посочи главният архитект Здравков. Той обясни, че има решение на съда, с което общия устройствен план, който по закон е необжалваем, отпада за техния конкретен имот.

Задължават ме да изпълня съдебното решение като допусна изграждането на една 44-етажна сграда като в същото време ме задължават да изпълня общия устройствен план, който е действал към 2007 г., в който теренът е отреден за зона за обществено обслужване, допълни главният архитект.

Той подчерта, че няма да извърши закононарушение и е против толкова високо строителство в този район на града.