Почти всеки човек, живеещ в София, се е качвал до Копитото или е ходил на Боянския водопад.

Панчарево, Лакатнишките скали и дори връх Мусала са други доста лесни за достигане от София места.

Има обаче други три забележителности, намиращи се около столицата ни, но останали извън светлината на прожекторите.

Ето и кои са те:

1. Будистката ступа на село Плана
На 30-тина километра от София се намира единственият будистки монумент в България.

Ступата край село Плана е издигната на красиво плато в Плана планина, откъдето се открива невероятна 360-градусова панорама към Витоша, Рила, Пирин и Стара Планина. Според будизма ступите символизират тялото на Буда в медитация и носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

Освен будисткият паметник обаче, село Плана крие и други интересни места - сателитна комуникационна станция „Плана“, имаща НЛО-дизайн; две конни бази; християнски храм "Св. Георги"; параклисът св. Киприян. Ако имате по откривателски дух, може да намерите и доста любопитни пътечки, водещи към по-ненаселени панорамни места.

При всички положения обаче село Плана има за всекиго по нещо. Друг бонус е, че до село Плана има редовна автобусна линия, обслужвана от Центъра градска мобилност чрез автобус №70. Така разходката ви до единствения будистки паметник в България ще ви излезе на цената на 2 билетчета.

Вижте снимки от ступата на село Плана >> >> >>



2. Град Годеч
На 50-тина километра от София, в подножието на връх Ком и почти до границата със Сърбия се намира малкият град Годеч. Природата около градчето е доста живописна, като лесно може да се достигне до някои от намиращите се в околността хълмове, от които се открива красива панорама. В районът има и пещери, като най-голямата от тях е Балабанова дупка, край село Комщица.

Всъщност, село Комщица е доста интересно място само по себе си, а оттам започва и една от пътеките към връх Ком. Между селата Туден и Каленовци пък се намира водопадът Котлите. Край Годеч се намират и доста манастири и църкви, които имат древна история. В общи линии, както и при село Плана, така и град Годеч, крие за всекиго по нещо.

Вижте снимки от околностите на Годеч >> >> >>


3. Пантеонът на загиналите край село Гургулят

На 40 километра от София може да посетите един от най-интересните паметници в България. Над село Гургулят, в местността „Църквище“ се намира внушителен монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят по време на Сръбско-българската война (1885 г.).

В центърът на пантеона стои фигурата на Майка България, която е изработена от изключително рeдкият кварцит - единствените други паметници в света, изградени от кварцит са Триумфалната арка в Париж и Мавзолеят на Ленин в Москва.
За жалост, състоянието на пантеона говори за отношението на хората и държавата към собствената им история.

Около село Гургулят има и други доста интересни забележителности. Само на 1 км от центъра на селото се намира местност „Пеклюк“, в която се издигат 100-метрови отвесни скали, разсечени по-средата от река. На близо се намират и останките на средновековната крепост Петлюка, в близост до която има и пещера.


Вижте снимки на пантеона и околностите на Гургулят >> >> >>