Здравният министър проф. Николай Петров ще приеме оставката на директора на СБАЛО д-р Валентин Ангелов, след като стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за безстопанственост срещу Ангелов. 

Здравният министър приема мотивите на досегашния директор на болницата, а именно – недопускането да бъде уронен престижа на лечебното заведение.  

Ангелов бе подведен под отговорност за безстопанственост заради щети в размер на над 1,9 млн. лв. за болницата и му е наложена мярка за неотклонение "Подписка". 

Доказателствата сочат, че са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства за онкологията. Няма проблем по самото провеждане на поръчките, при изпълнението на договорите обаче, е налице разхищение на средства на болницата. Установени са няколко фрапиращи нарушения – заплащани са лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, продукти с изтичащ срок на годност, съобщи вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

По думите й д-р Ангелов е допуснал да се договарят едни и същи лекарствени продукти на различни цени с различни доставчици. Всички тези действия и бездействия прокуратурата е оценила като неупражняване на достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила щетата.

Д-р Валентин Ангелов не се признава за виновен.

Не идвам на поста с идеята на да уволнявам. Ще работя с всички директори на болници, но за всеки ще сложа финансова рамка. Който влезе в нея, значи е добър ръководител, с останалите ще се разделим", това каза днес министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров по БНТ. Той допълни, че ще е безкомпромисен към всички директори, сключили неизгодни за болниците договори.

Сериозни нарушение вече били открити в болницата в Ловеч, като за тях щяла да бъде сезирана и прокуратурата. Николай Петров обяви също, че започва проверка на онкологичните болници в страната, тъй като, според министъра "има известно залитане в тази посока". 

Здравният министър обяви, че е изненадан от обвинението срещу директора на онкологията в София, но отказа да коментира казуса, преди съдът да се произнесе.