С проекта, изработен от Столична община и главния архитект на столицата, се опитваме да дадем дългосрочна визия как да се развива градът оттук нататък, каза по БНТ Александър Ненков, депутат от ГЕРБ.

В момента има пропуски в законодателството, които дават шанс на инвеститорите да строят небостъргачи около централната градска част. Със законопроекта казваме, че има една линия между 75 метра и 125 метра крайна височина само в определени градски центрове около големи пътни артерии. Т.нар. небостъргачи могат да бъдат строени само в 3 зони - Цариградско шосе (7-ми км), ж.к. Люлин (при връзката с Околовръстния път) и за третата част се чака становище дали може около и зад Централна гара, обясни Ненков.

Стартиралите вече проекти ще продължат, защото са заварено положение и ще се реализират по действащия закон, каза вчера депутатът при представянето на проекта.

Защити

Предвижда се всяка сграда, която е над 75 м висока и с разгърната площ над 20 хил. кв. м, да мине с решение на Общинския съвет. Освен това са предвидени и т.нар. транспортни симулации за трафика, който тази сграда ще генерира.

Зелените площи

Предвижда се разширяване на обхвата на зелената система. Ако един терен попадне в тази зелена система, предвидена в устройствения план, то неговото предназначение няма да може да се променя, каза Ненков.