Общинските съветници приеха доклад за откриване на процедура и определяне на метод за извършване на приватизация на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД.

Вносител е общинският съветник от групата на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Пред журналисти Трайков каза, че сега е максимално благоприятният момент за приватизация на банката, която успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна. Според него сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена.

В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация, която ще продължи с наближаването на момента, в който страната ни ще се присъедини към общия европейски банков надзор, посочи общинският съветник

По думите му всяка една от по-малките банки, сред които е и "Общинска банка", ще трябва да избере за себе си стратегия за адаптиране към тези условия.

От своя страна големите банки също търсят възможности за консолидация чрез придобиване на по-малки банки. Именно това прави банката ценна за потенциалните инвеститори и би предизвикала по-широк интерес за продажба на по-добра цена, обясни Трайков, цитиран от БТА.

Той добави, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС.

От времето при предишния опит за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен, каза Трайков.

На въпрос  - защо през 2014 г. е прекратена процедурата за приватизация на банката, общинският съветник каза, че е лудост да се опиташ да продаваш банка през юни 2014 г., когато е прекратена процедурата, в условията на остра банкова криза и обща политическа криза. Сега е подходящият момент по икономически и пазарни причини, каза общинският съветник.

Оттук нататък предстои СОАПИ да възложи на консултант да изготви всичко, което се прави при подобна процедура - информационен меморандум, актуална пазарна оценка, правен анализ, маркет тест, разговори с потенциални инвеститори, организиране на процедурата по конкурса.

Когато има резултат, който СОАПИ е готова да представи пред СОС, агенцията ще го внесе за окончателно гласуване, обясни Трайков.

Що се отнася за срока на цялата процедура той каза, че за него по-бързото приключване би било по-добре, но бързината не е от първостепенно значение. Няма определен срок за приватизацията, посочен в доклада. Все пак Трайков изрази надежда това да стане до края на тази календарна година.

Попитан за цената на консултантската оценка Трайков каза, че изготвената оценка през 2014 г. е струвала 150 хил. лв. и би могло да се стъпи на нея и да се спестят част от средствата, необходими за такава процедура.

Столична община е мажоритарен собственик на "Общинска банка" АД с 67%. Общински фирми и търговски дружества държат 30.80% от акциите, а 16 други общини - 1.55%.
През юни т.г. международната рейтингова агенция Moody's повиши оценката на дългосрочните депозитни рейтинги на банката от B1 на Ba3, стабилна перспектива. Това е с две степени по-високо от тази, която банката получи през 2016 г. по LGF анализа.

Moody's също така потвърди рейтинга на Общинска банка по други показатели. Международната агенция запази равнището на кредитната оценка от базовата линия (BCA) от b2. Краткосрочните Not-Prime рейтинги и Ba2(cr)/Not-Prime(cr) оценка на риска от контрагента (CRA) също са потвърдени. Всички рейтинги имат стабилна перспектива.

Според Moody's оценката може да се повишава при по-нататъшни подобрения в оперативната среда и финансовите резултати, като качеството на активите и показателите за печалбата. Банката поддържа добри капиталови коефициенти и добра депозитна структура.