Към момента вече са доставени 20 от новите газови автобуса с климатизация и вентилация. До края на седмицата ще бъдат доставени и останалите 40 броя. Автобусите ще тръгнат по линиите най-късно до 2 август.

Те ще заменят досегашните 20-30 годишни дизелови автобуси, които досега обслужваха линиите и са много сериозен замърсител на въздуха в София, съобщиха от ВМРО.

Столицата ни е сред най-замърсените градове в Европа заради остарелия автопарк на личните автомобили, но и заради старите автобуси на градския транспорт.

Поради тази причина на 28 юни миналата година Столичният общински съвет одобрява доклад на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, с който се дава съгласие за сключване на договор за обществен превоз на пътници с транспортния оператор "МТК ГРОУП".

Съгласно доклада, превозвачът се задължава да поеме превоза по автобусни линии в северните райони на София с нови газови автобуси стандарт "Евро 6". По предложение на групата съветници "Патриоти за София" - ВМРО и АТАКА, превозвачът трябва да изгради за своя сметка и нова газово-компресорна станция, за да се гарантира зареждането на автобусите. Договорът е сключен на 2 декември 2016 г.

Доставката на новите еко автобуси е за сметка на превозвача. Те ще се движат по линиите за срок от 8 години. Автобусите не са свързани с програмата на Столична община за обновяване на градския транспорт, а са допълнение към нея.