Дългосрочната визия за развитието на София трябва да е готова до септември 2018 г. Паралелно с това трябва да се подготви заданието за общия устройствен план на София, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция, на която беше дадено официално началото на инициативата "Дългосрочна визия за развитие на София и крайградските територии".

Проектът има за цел да опише града с участието на всички заинтересовани страни и да послужи за основа на предстоящата актуализация на Общия устройствен план на столицата, посочи кметът Фандъкова.

Кметът припомни, че през септември 2016 г. СОС възложи на главния архитект на София да организира изработването на дългосрочна визия, а методическите насоки бяха приети от СОС през февруари тази година.

В процеса на изработване на визията ще бъдат включени общинските власти и администрацията, неправителствените организации, инвеститори, експерти и граждани.

По думите на кмета документът ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050 година.

Кметът Фандъкова посочи, че визията не може да бъде изработена в кабинет от група хора, да бъде приета от СОС и едва след това да бъде представена на обществото.

Затова подходът е модерен и демократичен, екипът е от добре подготвени млади хора, чиято задача е не да изработят визията, а да направят така че тя да бъде споделена от повечето граждани, от експертите, от браншовите организации, каза Фандъкова.

Екипът на проекта се ръководи от арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие "Софпроект", което има задачата да организира и координира процеса по изработване на документа, като бюджетът за целта е 500 хил. лв., информира кметът на София.

Преди седмица ГЕРБ внесе в НС законопроект за нов Закон за застрояване и устройство на Столичната община >>>

Разширение на зелена зона

"Ако хората желаят ще подкрепя разширение на зелените зони за паркиране - целта не е повече приходи, а подреждане на паркирането", каза още Фандъкова във връзка с вписването на зоните на паркиране в плана.

По думите й още при въвеждането на платените зони „Синя“ и „Зелена“ преди няколко години е имало изключително сериозни дискусии, но в края на краищата те са дали своя резултат.

Фандъкова допълни, че развитието на зоните за паркиране в столицата е оставено на желанието и мнението на районните кметове и гражданите.

„Предложенията за разширяването на зелените зони идват именно от по-голямата част от граджаните“, каза кметът на столицата и уточни, че гражданите виждат, че ако паркирането не е подредено, при бума на автомобили в София, няма как да паркират своите.

Арх. Здравков: Визията дава ясен хоризонт

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че с визията за развитие на София, ако при него пристигне инвестиционен проект, той ще може да прецени дали отговаря на тази визия.

По думите му тя е изключително важна и успоредно с нея ще стартира и анализ на общия устройствен план.

"Градът е жив организъм. Ако към 2007 г. не сме знаели какво ще се случи, не сме очаквали кризата от 2008 г., не сме очаквали, че ще имаме 7 години застой, че 2015 г. ще има един бум на строителството. Несериозно е да кажем, че ние ще знаем какво ще се случи 2020 – 2025 г. Това са неща, които в една динамика трябва да сме подготвени, затова ни е необходим крайния хоризонт“, допълни арх. Здравков.