Това каза заместник-кметът с направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община Евгени Крусев при проверка ремонтните дейности на бул. „Шипченски проход“ и на бул. „Асен Йорданов.

Общата стойност на ремонтните дейности на отсечките на двата булеварда е около 3 млн. лв.

"Трябва да отбележим, че под бул. „Асен Йорданов“ се изгражда нов водопровод и топлопровод, които са изцяло за София Тех Парк, едва тогава асфалтираме и обновяваме пътните платна", обясни Крусев, цитиран от "Фокус".

На бул. „Шипченски проход“ са обновени изцяло пътни платна, изградена е и нова канализация. По думите на зам.-кмета проблемът с образуването на големи локви вече е решен.
"Ремонтът продължи около 2 месеца и половина, наложи се забавяне заради канализационните работи. Те бяха допълнително възложени“, каза още той.

По думите му ремонтът на бул. „Асен Йорданов“ трябва да приключи в рамките на седмица, след като движението на бул. „Шипченски проход“ бъде пуснато.

„Разделихме двата обекта, за да не се затормозява движението по два булеварда едновременно. Ще се асфалтира през нощта. Около 10 часа ще трае асфалтирането“, добави Евгени Крусев.

Той посочи, че за момента ремонтите в столицата вървят относително в срок. При бул. „Прага“ се е наложило забавяне заради допълнителни работи, които трябва да се извършват.

Бул. „Скобелев“ е стеснен в зоната на „Петте кьошета" за около 2 седмици. Там работата е приключена относно канализацията и водопровода, който се изгражда изцяло наново по бул. „Прага“.

"В момента се трамбова новото пътно платно, в най-скоро време започва поставянето на бордюрите и съответно асфалтиране. Смятаме, че асфалтирането е по-подходящо, изпратили сме това наше възражение до Министерство на културата и очакваме отговор“, поясни Крусев.

Междувременно стана ясно, че днес граждани внасят подписка за запазване на автентичната настилка по бул. "Прага" в София. Те настояват паветата да бъдат върнати по местата след ремонта и да не се асфалтира една от главните пътни артерии в града.

Във връзка със сигнал на общинския съветници, че туристически автобуси, които паркират пред храм „Ал. Невски“, Крусев заяви: „Наясно сме с този проблем. Догодина започва изпълнението на Зона 4 от проект за обновяване на градския център. Пространството около „Ал. Невски“ ще стане изцяло пешеходно. С тази цел в момента търсим подходящо място, където автобусите да оставят туристите“.

Относно предстоящи ремонти в столицата, Крусев заяви: „Около 20-ти август трябва да стартира разширението на бул. „Тодор Каблешков“. Оттук нататък всички ремонти, които се изпълняват предстои да приключат до началото на учебната година, а няколко след това“.