Тази нощ в квартала беше разположена техника за събаряне на 149 незаконните ромски постройки в ж.к. "Захарна фабрика" на ул. "Суходол" в София.

"Това е планирана акция, имаме заповед за премахване на незаконни 143 бараки и 6 къщи, които са опасни", каза районният кмет Иван Божилов пред bTV.

Заповедта за събаряне на постройките е издадена още през миналата година.

По думите на Божилов няма напрежение и събарянето протича нормално и спокойно. Полицията следи за обществения ред и да не се възпрепятства работата на институциите.

"Разговаряли сме с хората, за всекиго търсим вариант. Малко дете няма да остане на улицата, то е ясно", каза още кметът.

Според адресните регистрации в незаконните постройки на общинския терен живеят над 500 души.

Общината е създала организация за извозване на багажа на хората, чиито къщи ще бъдат разрушени.

"Има места в дома „Света София“ за тези, които искат да се настанят там. Останалите ще си отидат по родните места", допълни Божилов.

Желаещите майки с деца ще бъдат настанени в близкия дом „Света София“ или в дом в ж.к. „Люлин“. Те ще могат да останат там три месеца и с тях ще се работи да си намерят жилище под наем или ще им се даде общинско такова.

Живеещите в незаконните постройки казаха, че са спокойни и има къде да бъдат настанени. Те съдействаха на събарящите, изнасят покъщнината си и я товарят на малки камиони.

Днешната акция приключи със събарянето на над 20 незаконни постройки. Тя ще продължи в момент, в който има къде да бъдат настанени останалите обитатели на постройките.

"Когато имаме възможност, пак ще продължим със събарянето на незаконните постройки. В рамките на този мандат сме си заложили да бъде премахнато всичко. Да се надяваме, че това ще се случи до края на годината. Сега продължаваме с разчистването на бутнатите сгради“, обясни Божилов, цитиран от "Фокус".

Той отправи специални благодарности към органите на реда за перфектната работа и организация, която са направили, за да не се стигне до конфликти и районната му администрация да може да си свърши работата.

"Повече от 2 години работим, за да стигнем днес дотук“, каза още Иван Божилов