Искането на столичния кмет е специализираният експертен съвет на Министерство на културата да съгласува изпълнение на активните летни за движение в участъка на бул. "Ал Дондуков" от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски" с асфалт, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Йорданка Фандъкова моли съветът да разгледа отделно участъка от бул. "Княз Ал. Дондуков" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "В. Левски", като се съобрази с внесения от Столична община проект за полагане на асфалтова настилка на активните ленти за движение.

Със свое становище Националният институт за недвижимо културно наследство е задължил Столична община, при реконструкцията на бул."Княз Ал. Дондуков", да възстанови и положи нова гранитна паважна настилка. След това решение обектът е разделен на две части.

Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. "Цар Освободител", вече е реконструирана с гранитен паваж.

От 15 септември започна изпълнението на втория етап - от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "В. Левски". Този участък е заключен между улици, които са асфалтирани, част от него и в момента е асфалтирана, а след него бул. "Дондуков" продължава с изпълнена изцяло асфалтова настилка.

"В участъка автомобилното движение е интензивно и при изпълнение на асфалтова настилка ще понижим чувствително както нивата на шум, така и запрашаването", аргументира се Фандъкова.

С изпълнението на гранитна настилка по бул. "Княз. Ал. Дондуков" от ул. "Сердика" до ул. "Г. С. Раковски" запазихме характерния паваж в историческия център на София, в този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. "Цар Освободител" и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото, се посочва още в писмото на столичния кмет.

В него се отбелязва, че отсечката от булеварда между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "В. Левски" е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София.

До момента Столична община се съобрази напълно с всички бележки и становища на НИНКН.

"За втората част от реконструкцията на бул. "Дондуков", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертният съвет на Министерство на културата да разгледа отново аргументите ни за промяна на настилката", пише още Йорданка Фандъкова.