Това каза през журналисти кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, след като взе участие в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“, предаде „Фокус“.

Тя посочи, че контролът, който Столична община осъществява е ежедневен, защото в София се инвестират сериозни средства в много големи ремонти.

"Примерите за лоша работа или забавяне са изключително малко. 10 са огромните обекта. Имаме добри строители, но като във всяка професия имаме и не толкова добри примери. Моята отговорност е да следя и да не допускаме да плащаме за некчаествена работа", каза кметът.

Фандъкова посочи, че примерът от бул. „Шипченски проход“ е ясен – изцяло връщане за преработка на участъците.

"Договорът, който е сключен с фирмата за бул. „Шипченски проход“ включва много по-голям участък. Тази година ние реализираме само първия етап“, коментира Фандъкова.

По думите й той е на стойност около 2,5 млн. лв., а не 8 млн. лв., както е писало в някои медии.

"Това да не приемеш работа за над половин милион мисля, че е доста сериозна санкция. Не мога да си представя, че може строители да работят и да ги върнеш 6 пъти за един тротоар. Има неизпълнения на текущи ремонти от страна на някои фирми. В момента правим анализ и разглеждаме много внимателно. Не очаквайте от мен да назова договорите, които подготвям за прекратяване, защото искам да сме изрядни“, допълни кметът.

По думите й до края на седмицата ще има резултата и в началото на следващата ще обяви договорите, които ще прекрати.

"Няма да са много, но няма и да са малко“, увери кметът на София.

„На бул. „Прага“ единствено ме ядосаха, че хората минават през прахоляка. Имат още срок, но все пак трябва да имат и отговорността, че могат и трябва да работят по-бързо и по-интензивно, не с двама души, а с няколко екипа“, допълни Фандъкова.


Мащабната строителна програма и през 2018 г.

По време на строителния форум столичният кмет отчете инфраструктурните проекти, които общината изпълнява, и плановете за догодина.

„Успяваме да възстановяваме и развиваме града през последните години. Разбира се, най-важният проект е столичното метро. Кръстовищата на две места, мостовите съоръжения. 153 мостови съоръжения са реконструирани“, коментира Фандъкова.

Тя посочи, че ще продължат със ремонта на малките улици в кварталите и през следващата година.

„Изградихме почти 90 нови детски градини, 3 училища, реконструкция на паркове, детски градини, над 100 км канализация, водопроводна мрежа. Усилията си струват, защото промените в града са огромни, виждат се, хората оценяват всичко това. Без реконструкцията на бул. „Дондуков“ не можехме да продължаваме да живеем в град, който претендира да бъде европейски и модерен. Медиите следят всяка стъпка“, допълни кметът на София.

Фандъкова подчерта, че през 2018 г. продължават с мащабната строителна програма, като в края на 2019 г. ще има нови 12 км изградено метро.

"Тази година обновихме трамвайните линии на бул. „Овча купел“ и „Дондуков“. Догодина продължаваме с тези по бул. „Цар Борис III“.  По отношение на „Граф Игнатиев“ имаме намерение да започнем час по-скоро. Там трябва да се подмени канализацията и едва след това настилки и трамвайната линия. Това ще е тежък обект“, обясни Фандъкова.

Тя уточни, че за „Граф Игнатиев“ се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител и веднага щом като има избран такъв, ще направят графика по изпълнението на проекта.

Фандъкова посочи, че ще продължат и с ремонтите на ВиК мрежата, както и с енергийната ефективност в училищата и детските градини.

„Ще започнем реконструкцията на „Западен парк“. Там проектът се финансира с ОП „Околна среда“. Очакваме час по-скоро да започне разширението на южната дъга от „Младост 4“ до АМ „Тракия“, посочи кметът.