Пенсионерът, който живее на столичния булевард "Цар Борис III", получил обаждане от непознати в четвъртък, които се представили за полицаи и поискали да им съдейства за залавяне на група, занимаваща се с измами.

"В четвъртък към 14 часа получих обаждане на домашния телефон. Мъж се представи за полицай от 4-о РПУ Пламен Марков. Каза, че банда телефонни терористи, много опасни, чеченци, руснаци, цигани, българи и цигани, върлуват и трябва  да си скрие парите по най-бързия начин, тъй като разполагали с уред, който може да ги намери”, разказа мъжът пред "NOVA" .

Поискал номера на мобилния му телефон, за да можело да се следи всичко какво става, когато му звъннат по стационарния телефон.

Веднага след това се обадила жена, която започнала да плаче, че има нужда от пари. Той й затворил телефона.

След около 15 минути получил поредно обаждане от мъж, който започвал да го ругае с най-цинични думи и да го заплашва с думите: "Копеле мръсно давай парите, защото ще ти извадя далака".

Мнимият полицай Пламен Марков в това време чувал всичко, казал му той.

Възрастният мъж се уплашил.

"Хвана ме страх и започнах да събирам парите, за да ги предам. Нямам представа какво ще правя от тук нататък. Пенсията не ми е голяма”, добави потърпевшия.

Мъжът носил и оставял пари на различни места в столицата в продължение на два дни - един път в четвъртък, а останалите четири - в петък, с мисълта, че всичко е под контрол на полицията.

Дал абсолютно всичките си спестявания, тези на сестра си, пари от продаден апартамент, служебни пари - за ремонт на покрива на кооперацията, защото бил домоуправител. Продал дори златни накити.

Така той предал близо 100 000 лева на "сигурно място" по препоръка на мнимия полицай. 

Едва, когато в петък "Пламен Марков от 4-о РУ" му казал, че акцията е приключила, се замислил, какво сега да каже на сестра си за парите. Тогава звъннал в полицейското управление да пита и така разбрал, че полицай Пламен Марков няма и е измамен.

Полицията издирва измамниците и за пореден път предупреждава гражданите да не дават пари на никакви лица, представящи се от нейно име по телефона, защото тя не действа така.