Това ще става в края на всяка седмица - в петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове, съобщиха от висшето училище.

Дневните посещения ще включват кратка интерактивна лекция, запознаване с историческите факти и разглеждане на обсерваторията. Във вечерните часова посетителите ще могат да наблюдават звездни обекти с телескоп при ясно небе.

Цената на дневните посещения за възрастни в обсерваторията ще е 5 лева, а 3 лева ще е посещението за деца над 6 години, за пенсионери и студенти. Вечерните посещения за възрастни ще са 7 лева, а 5 лева - за деца над 6 години, за пенсионери и студенти.

Катедрата "Астрономия" към Физическия факултет на Софийския университет организира и много събития със свободен вход, сред които са ежеседмичният кръжок по астрономия и вечерите на астрономията.

Кръжокът по астрономия на катедрата "Астрономия" на СУ се организира от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов - първият доктор по астрономия в България.

Повечето от сбирките на кръжока сега са от 19.30 часа в зали на Физическия факултет на СУ - с предварително определена тема и лектор. Акцентът на тези сбирки е върху българския принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и от други астрономически институции от България и чужбина.

Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономията и физиката. Един път в месеца кръжокът се организира от 19.30 часа в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина.

При ясно време тогава има и възможност за кратки наблюдения с няколко телескопа на планетите, на луната и на по-далечни обекти. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.