Причината за отлагането е събиране на доказателства, стана ясно на първото съдебно заседание по делото днес.

Съдебна експертиза ще трябва да провери верността на данните, обработени от ГРАО. От тази проверка зависи дали ще се окажат реални 14 000 подписа, събрани от комитета за "Зелен Младост", който поиска референдума за застряването. От тях ГРАО призна 8 000.

Ако проверката докаже, че над 10% от жителите на "Младост" са поискали референдум, той е трябвало да бъде задължителен или е следвало да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

На заседанието на Административния съд присъстваха членове на Инициативния комитет "За зелен "Младост".  В качеството си на гражданин бе призована и кметът на района Десислава Иванчева.

"Ще пледираме протоколът, който е от ГРАО, да се обяви за нищожен, тъй като по запитване от други неправителствени организации и съответно от нас сме стигнали до извода, който МРРБ е изпратил до съответните неправителствени организации, че те самите нямат методика за проверка със стара дата на тези данни. Де факто, ние на 12-и декември (м. г. - б. р.) внасяме подписката, а данните, когато са направили проверката, е на 17-и февруари, което означава, че те, обявявайки, че нямат методика, данните са нереални и са нищожни", обясни Иванчева пред БНР.

Делото в Административния съд бе заведено по жалба на Инициативния комитет "За зелен Младост", след като Столичният общински съвет отхвърли референдума с аргумента, че двата му въпроса са били незаконосъобразни и няма необходимия брой подписи за провеждане на общественото допитване.

Референдумът за ”Младост” не мина и в СОС >>>

Дирекция ГРАО установи, че в подписката за референдума, инициирана от комитета "За зелен Младост", не са се подписали 10% от жителите на района, поради което допитването не стана задължително.

Преди днешното съдебно заседание жители на "Младост" се събраха пред сградата на Административния съд в знак на протест срещу отказа на Столичния общински съвет да се проведе референдума.

"Искахме референдум за временна забрана на строителството в „Младост“, а Столична община обяви гражданите, че са „некомпетентни да решават такъв важен въпрос“, независимо че той засяга собственото им бъдеще. Отхвърленото искане е причина делото да влезе в съда", мотивират съдебният си иск от "За зелен Младост".

Те изтъкват, че против протеста са застанали общинските съветници от ГЕРБ и главният архитект на София Здравко Здравко.

Протестиращите посочват, че Здравков се е обявил против мораториума на строителството в „Младост“, защото това щяло да блокира всякакви мероприятия в квартала, нямала да може да се смени дори уличното осветление. На това те отговарят, че досега презастрояването не е осветило улиците на „Младост“, хората няма къде да паркират, а тъй като на тротоарите няма колчета, колите влизат направо в градинките. Но срещу тези факти „ арх. Здравков обещал на „Младост“ още 430 000 кв. м нови застроявания”.

Така, по сметките на Инициативния комитет – при 115 хил жители на „Младост” (реално – двойно повече) в момента, на човек се падат по около 7 кв. м. озеленяване. Но ако бъдещите строежи с площ 430 000 кв.  м се увеличат, населението на квартала ще нарасне с поне 1/3, така че на човек ще се пада по около 5 квадрата зелена площ.