Корупцията ще изчезне тогава, когато гражданите не комуникират с администрацията. Това каза във второто издание на предаването "100 лица за столицата" главният архитект на София - арх. Здравко Здравков.

По думите му целта на ръководеното от него направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община е да се има ясни правила за гражданите и бизнеса.

В отговор на общинския съветник Стефан Марков, арх. Здравков разкри, че интересът към инвестиции в София е огромен и счита, че отношението към бизнеса става все по-добро. Освен това, той бе категоричен, че въпреки усиленото строителство, трябва да има ясни и еднни правила, които да не позволяват те да се заобикалят чрез вратички в закона. Една от най-големите му амбиции е да се създадат визуални коридори, които да позволят от знакови места в София да има гледка към Витоша.

Две зони с високо строителство ще има в София >>>

Главният архитект на София обясни още, че столицата трябва драстично да промени визията си, допълвайки, че той приветства идеите, които наскоро представи датският архитект Ян Геел.

По думите му, битката за тази промяна ще бъде много тежка, защото промяната в начина на мислене е много сложна. Той бе категоричен, че ще се бори за повече пешеходни зони, както и София да стане по-зелен град. Здравков добави, че за да се подтикнат хората да оставят автомобилите си, трябва да се намери формулата, с която да стане престижно да се ползва градския транспорт.

"Част от промяната на столицата ще стане чрез промяната на фасадите на сградите в София", обясни още арх. Здравков.

Главният архитект заяви, че трябва да имаме ясни правила и по отношение на монтажа на климатиците и растера на дограмата. "Не трябва да позволяваме този хаос от материали, който се наслагва в една фасада", категоричен бе главният архитект. Общината, по думите на Здравков, от своя страна, ще уеднакви цветовете, уличните лампи, както дори и кошчетата за боклук.

По повод въпрос на Стефан Марков, главният архитект на София разказа и за интерактивната карта на законните рекламни съоръжения, която е достъпна в интернет. Подобна е системата, която се разработва и за детските площадки.

Идеята е тази платформа да заработи, за да дава информация. Но се надявам освен да изтича информация в посока от общината към гражданите, да има и обратна връзка. Създаването на единния регистър за детски площадки е инициатива на Стефан Марков, Арх. Здравко Здравков и Инициативата „За безопасни детски площадки“.

Тази платформа се изгражда със собствени средства на организаторите и има за цел освен да ви покаже най-близката и удобна площадка до вас, също да можете да изпратите сигнал със снимки за опасна или имаща нужда от ремонт детска площадка.

Интернет платформата трябва да заработи до началото на 2018 г.

В края на предаването Марков по традиция подари карикатура на Арх. Здравко Здравков.