Столичната община планира прочистване на Борисовата градина от опасни дървета. Граждански организации обаче се притесняват, че се готви масова сеч, за да се освободи място за строителство.

Нека ги опазим! Подпишете петицията за предотвратяване на незаконосъобразното изсичане на стотици дървета в парк „Княз Борисовата градина“ навръх 135-ата му годишнина. Това призовават от Българско дружество за защита на птиците.

Пълният текст на петицията, която можете да подпишете, вижте тук >>>

Пиродозащитници са направили обиколка и са преброили 800 маркирани дървета.

"Когато поставихме на Столичната община въпроса защо имаме тази бройка, докато на комисията (временната комисия за приемане на маркираните дървета за сеч в Борисовата градина, бел. ред.) беше казана бройка от 489 дървета, те казаха, че това е било изражение в кубически метра, което беше изненадващо за нас“, каза пред bTV Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците, която е част от комисията.

В отгоор Лорита Радева, председател на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС, обясни пред БНТ, че се предвиждат поетапни дейности за премахване на сухите и опасни дървета с цел осигуряване на безпрепятственото ползване на парковата територия.

"Нашата задача е да осигурим безопасната разходка на хората и само това. Всички тези спекулации създадоха впечатление за други намерения, в които не откривам друго, освен опити за спекулация“, посочи председателят на ресорната комисия.

Тя обясни, че маркирането се извършва с уникална лесовъдна марка, когато става дума за премахване на дървета. За да се премахне едно дърво, върху него трябва да е поставена два пъти тази марка. Всички други дървета с други маркировки не могат да бъдат премахвани.

"Маркирането е направено от екип от Лесотехническия университет. Където има необходимост от залесяване ще го направим, но все още не сме достигнали до тази фаза", поясни Радева.