Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който, заедно с еврокомисаря Мария Габриел, откри обучението по програмата в
Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) в София.

Вълчев уточни, че са кандидатствали близо 1200 деца, което по думите му е добра новина.

Това оправдава очакванията ни, че програмата ще предизвика интерес и ще бъде ефективен инструмент да увеличим броя на децата със софтуерни умения - не просто като дигитални ползватели, а като дигитални създатели, коментира министърът.

Той информира, че се предвижда още следващата година да се увеличи обхватът на програмата. Самото обучение е три години и може да е присъствено и онлайн.

Включени са пет професионални гимназии и четири висши училища.

В София учениците ще се обучават в Технологичното училище "Електронни системи". Професионалната гимназия по компютърни системи в Правец ще обхваща децата от Западна България, предвидено е обучение още в Русе, Бургас и Пловдив.

Ще разширяваме в бъдеще броя на тези центрове за обучение, сега започваме с пет, уточни Красимир Вълчев. В края се предвижда изпит и тези, които го положат успешно, ще придобият професионална квалификация "приложен програмист".

Засега е предвиден бюджет от 300 000 лева, но вероятно ще бъдат отпуснати още средства.

Целта на програмата е да разшири базата от специалисти по софтуер, в бъдеще ще имаме все по-голяма нужда от софтуерни специалисти, отбеляза министърът и посочи, че това е една от индустриите, в които имаме най-висока добавена стойност и е причина най-много млади хора да остават и работят в България.

Еврокомисарят Мария Габриел коментира, че в момента в Европа има недостиг от 300 000 ИТ специалисти, а анализите показват, че до 2020 г. техният брой ще стигне 500 000.

Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство - само когато има връзка между училище, университет, бизнес и пазар на труда можем да направим така, че да имаме подготвени специалисти, отбеляза тя.

Габриел посочи, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а в момента само 37 процента от активната работна сила на Европа ги притежава.

Новите технологии вече не са само за ИТ специалистите, те са част от всекидневието ни, каза още еврокомисарят.

Събитието е част от Европейската седмица на професионалните умения.