Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет /СОС/ на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 г.", предаде БТА.

Проектобюджетът на Столична община за 2018 г. е в размер на 1 433 000 000 лв., което е със 105 млн. лв. повече от 2017 г. Във всеки сектор има увеличение на средствата.

Запазват се нивата на местните данъци, повишават се приходите чрез мерки за по-висока събираемост и защита на безвъзмездните европейски средства.  За първи път средствата за ремонт на големите столични булеварди се изравняват с тези за кварталните улици.

Капиталовата програма е в размер на 492 988 000 лв. По-голямата част от тях са инвестиция в проекти за подобряване на околната среда и качеството на въздуха - модернизация на градския транспорт, строителство на метрото, разширение и поддържане на зелената система.

Предвидени са и повече кампании в тази сфера. До голяма степен решаването на проблема зависи от всеки един гражданин, смята Фандъкова.

Тя посочи, че работят в добра координация с министъра на околната среда и водите Нено Димов, и заедно търсят възможности за ограничаване използването на отпадъци за битово отопление.

В ход са кампании за събиране на автомобилни гуми в някои квартали на София.

Приоритет за 2018 г. е и транспортната инфраструктура. Вече можем да си позволим да отделим средства и за ремонт на вътрешно квартални улици, каза Фандъкова.

Около 103 млн. лв. са отделени за реконструкция на булеварди, улици и трамвайни трасета. За ремонт на трамвайните трасета по ул. "Граф Игнатиев", бул. "България" и бул. "Цар Борис Трети" са предвидени около 103 млн. лв. са за това.

По трамвайна линия номер 5 ще се движат 13 нови трамвая от 2018 г. Предвижда се пускането в движение на 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвижда се изграждането на два нови буферни паркинга - при метростанция "Люлин" и при метростанцията на стадион "Васил Левски".

Образователната инфраструктура също е приоритет, предстои да бъдат цялостно обновени 24 детски градини и училища. Предвижда се изграждането на три нови детски градини - в кв. "Курило", в кв. "Манастирски ливади" и в кв. "Кръстова вада".

Около 5.3 млн. лв. са предвидени за инвестиции в зелената система на София. Заложени са средства за цялостна реконструкция на Западен парк, както и за ремонт на входа на Южния парк от към кв. "Гоце Делчев". Около 2000 дървета ще бъдат засадени по улиците в София.

За миене на улиците са заложени 4.7 млн. лв., като се предвижда през лятото да бъдат мити и тротоарите.

Това е един стратегически бюджет, ориентиран към бъдещето, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

По думите му бюджетът на София за 2018 г. не е популистки, а предлага инвестиции в устойчиво решаване на проблемите на града.

Проектът на бюджет на Столична община ще бъде внесен официално в СОС на 12 януари.