Откриването е днес от 17.00 ч. в Централното фоайе, съобщават от библиотеката.

Експонатите са от ценното дарение на инж. Любен Божков. Богатата лична колекция на известния картограф постъпва в НБКМ по волята на дарителя през 1953 г. и дава основата на днешната самостоятелна библиотечна сбирка от картографски издания.

Географските карти са изработени в ателиета в Амстердам, Антверпен, Аугсбург, Рим, Щутгарт. Създателите им - Абрахам Ортелиус, Теодор Данкертс, Тобиас Конрад Лотер, Питер Шенк и други, са сред най-добрите европейски картографи и гравьори на своето време.

Посетителите ще видят 10 копия и 12 оригинални експоната (Карта на Древна Тракия от Абрахам Ортелиус, Антверпен, 1585, Карта на част от Балканския полуостров от Джакомо Кантели, Рим, 1689, Карта на долното течение на р.Дунав с част от българските земи от Йоан и Гилелмо Блау, Амстердам, втора половина на 17-и в. и др.).

Всички те отразяват исторически, политически и икономически процеси през вековете в Европа, на Балканския полуостров и по българските земи.

Целта на изложбата е не само да представи промените в картата на Стария континент, но и да осветли подробности за личността и делото на инж. Любен Божков като изтъкнат учен, общественик, предприемач и меценат.

Чрез експонираните лични вещи, снимки и публикации се проследяват най-важните моменти от неговия живот. За първи път се показват снимки от семейния албум на фамилия Божкови, благодарственото писмо от цар Борис Трети по повод на книгата "Съобщителните средства на България" от инж. Божков, както и оригинални негови шаржове, дело на приятели художници като Александър Божинов и Константин Щъркелов.

В експозицията са и две репродукции на творби от Александър Добринов, свързани с дейността на Любен Божков като председател и гуверньор на Ротари клуб - България.

"Европа в старите карти" е съвместен проект на НБКМ и фондацията "Пчелен кошер" със съдействието на внука на дарителя, Любен Божков, и на Цвятко Кадийски от Ротари клуб - София.

Изложбата поставя началото на поредица събития за 140-годишнината от взетото на 10 декември 1878 г. решение за създаване на национална библиотека в новоосвободена България. Всеки месец до края на годината ще бъде посветен на различните колекции и направления в НБКМ, се посочва в съобщението.